Bugün sizlerle beraber en etkileyici ve en önemli konuların üzerinde durarak SEO’nuza güç katmaya çalışacağım. Bu, 5 maddeden oluşacak ve tamamen yararlı bilgiler ile kuşatılmış olacak. Eğer SEO’nuzu bir uzmana bırakmıyorsanız, bu makalemizi dikkatle okuyunuz. 5 Adımda SEO;
Yazımızda Neler Var ?
1-Kaliteli İçerik Oluşturmanın Temelleri
Kaliteli bir içerik oluşturmak oldukça zor bir meseledir. Fakat bu, size tahmin edemeyeceğiniz kadar büyük bir saygınlığı da beraberinde getirecektir. İçerik gerçekten kraldır ve hâlâ kraldır.
İçerik Kraldır.
Bill Gates / 1996
Kaliteli bir içeriğin başlıca maddelerini listeleyelim;
- İçeriğimiz çok kısa olmamalı. Google, kaliteli bir içeriğin her zaman daha detaylı ve nispeten daha uzun olduğunu biliyor.
- İçeriğinizde, anahtar kelime yoğunluğunu optimize edin. Bu konuda Yoast SEO gibi eklentiler, WordPress kullanıcılarına yardımcı oluyor. Fakat yine de bir metrik istiyorsanız bu, 100 kelimede %2-%6 oranında olabilir.
- İçeriğinizi arama motorları için değil, kullanıcılar için üretin.
- İçeriğinizde mümkünse görsel veya video kullanın. Bu kullanıcı deneyimini artıracaktır.
- İçeriğinizde, HTML başlıklarını doğru kullanın. Bir içerikte yalnızca bir tane H1 başlığı olabilir. Diğer başlıklar için H2 başlıklarını kullanabilirsiniz. Ara başlıklarınız için ise H3 kullanabilirsiniz.
- Kullanıcılarınıza daha iyi bir deneyim yaşatmak, onların içeriğinizde aradığını daha kolay bulabilmesini sağlamak için, içindekiler tablosu kullanabilirsiniz.
2-Backlink’lerin Kalitesi ve Sayısı
Bu konuda çok sayıda yanlış bilinen var. İnsanlar çok sayıda Backlink’in yararlı olacağını düşünüyorlar. Fakat bu yanlış. Bir de buraya bir parantez açmak isterim. Google, web yöneticilerinin Backlink almasına karşıdır. Bunun tamamen doğal yollarla olmasını ister. Ayrıca temin edilen Backlink’in farklı IP ve MAC adresinden gelmiş olması daha yararlıdır. Kullandığınız tarayıcılarınızın da önbelleği sizi ifşa edecektir. Fakat burada önemli olan şu, kaliteli içerik her zaman paylaşılır ve Backlink getirir.
3-Arama Amacına Uygunluk
Arama amacına uygun olmayan bir sitenin pek de bir önemi yoktur. Çünkü arama amacına uyumlu olmayan bir site, ilgili anahtar kelimelerde sıralama elde edemez. Bir kullanıcı, “laptop fiyatları” şeklinde bir arama yaptığında Google, bu kullanıcının karşısına e- ticaret sitelerini çıkaracaktır. Çünkü kullanıcı burada satın alma modundadır. Başka bir örnek vermek gerekirse, kullanıcı arama motoruna, “seo nedir” yazarsa Google, bu aramayı yapan kişinin karşısına blog sitelerini çıkaracaktır. Çünkü kullanıcı bilgi edinme modundadır. Önerim şudur, öncelikle amacınızı güzel şekilde kavrayın. Akabinde sitenize bunu yansıtın. Çünkü siteyi açtıktan sonra iş işten geçmiş olacaktır.
4-Hız Optimizasyonu
Hız, çok önemli bir SEO faktörüdür. Ayrıca kullanıcı deneyimini de önemli ölçüde arttırır veya azaltır. Bir kullanıcı web sitenize tıkladıktan sonra ortalama 3- 5 saniye bekler ve siteye giremez ise farklı sitelere yönelir. Fakat 10- 15 saniyelere kadar sitenizin açılmaması durumunda işler gerçekten çok kötüdür. Böyle bir durumla karşı karşıyaysanız bir SEO Uzmanı tarafından yardım almanızı öneririm. Eğer web sitenizin hızından memnun değilseniz, Google PageSpeed veya GT Metrix adreslerinden ölçebilirsiniz. Web sitenizin hızını yavaşlatan unsurları, bu araçlar üzerinden tek tek görüntüleyebilirsiniz. Sizde buna yönelik çalışmalar yaparak hızınızı arttırabilirsiniz. Ayrıca bunlara ek olarak önbelleğinizi sık sık temizleyin. Resim formatı açısından ise Webp önerilmektedir.
5-Meta Etiketler
5 Adımda SEO yazımızın son maddesine geldik. Title, description, meta description, url, schema gibi yapıları tek tek optimize edin. İdeal uzunlukları Yoast SEO bize veriyor. Ben burada farklı bir noktaya değineceğim. Tüm bu düzenlemeleri yaparken lütfen kopya içerikten uzak durun! Her içeriğe ayrı ayrı bilgiler girin. Anahtar kelimelerinizi, tadını kaçırmadan bu alanlara serpiştirin. Gerçekçi ve tutarlı anahtar kelimeler belirlediğinizden emin olun. Bu alanda güzel çalışmalar yaptığınız taktirde sıralama potansiyeliniz artacaktır. Ayrıca anahtar kelimelerinizin farklı varyanslarını da kullanmayı deneyebilirsiniz.