Arama motorları çeşitli algoritmalar kullanarak, siteleri belirli bir sıralamaya sokar. Google’ın en önemli üç sıralama faktöründen ikisinin kaliteli içerik ile kaliteli Backlink olduğunu biliyoruz. Kaliteli Backlink özellikle SEO Danışmanı olanların çok işine yarayacaktır.

Sıralamanızı iyileştirmek için “Backlink Paketleri” şeklinde satılan hizmetlere itibar etmeyiniz. Çünkü bunlar ilk etapta sitenize yarar sağlasa bile sonuç olarak spam olarak algılanacaktır.

Backlink Nedir?

Backlink, bir sitenin başka bir site için vermiş olduğu bağlantı ya da bağlantılardır. Bu bağlantılar yani Backlink’ler referans niteliğinde olduğu için kaliteli bir siteden geldiği taktirde sitenizin otoritesine ve sıralamasına olumlu tesir edecektir. Backlink demişken şunu da ekleyelim. Backlink’ler temelde iki parametre alır. Bunlar Nofollow ve Dofollow’dur.

Nofollow Backlink’ler, arama motorları tarafından takip edilmez. Ancak bu yararsız olduğu anlamına gelmez. Şöyle düşünün, bir web siteniz var ve aldığınız tüm Backlink’ler %100 Dofollow. Sizce bu, arama motorları tarafından “spam” olarak algılanmayacak mı?

Ayrıca sitemizin otoritesini kuvvetlendirmek amacı ile de kaliteli olmak kaydıyla Nofollow Backlink’ler alabiliriz. Ancak abartmadan.

Link kurgusu ise şu şekildedir;

<a href=”https://ornek.com”rel=”nofollow”>Burası Çapamızdır</a>

Dofollow Backlink’lerde ise durum tam tersidir. Arama motorları tarafından takip edilmektedir. Yani Nofollow‘a göre kıymetli diyebiliriz. Ancak burada da kaliteli ve doğal yollarla Backlink edinmeliyiz.

<a href=”https://ornek.com”rel=”dofollow”>Burası Çapamızdır</a>

Ücretsiz Backlink Sorgulama

Özellikle rakip analizlerinde sıkça kullanmakta olduğumuz bir teknik de rakip Backlink’lerini incelemektir. Kendi sitemizin yanı sıra rakiplerimizi analiz etmek, araştırmak bize harika ipuçları verecektir. Rakiplerinizin kaliteli Backlink ‘lerine göz dikebilirsiniz.

SEO için kullanılan araçlar genellikle ücretlidir. Üstelik bunların menşei yurtdışı olduğu için hizmetler dolar olarak alınmaktadır. Ancak birçok SEO aracı, bir miktar veriyi ücretsiz olarak paylaşmaktadır.

Kaliteli Backlink Listesi 2020

Backlink alacağınız zaman asla herkesin Google’da arattığı kaynaklara odaklanmayın. Bu kaynaklar yüzlerce hatta binlerce kişinin Backlink aldığı kaynaklar olduğu için tam bir spam niteliğindedir. Unutmayın, amacımız her zaman kaliteli Backlink edinmektir.

Ben sizler için yararı olacak “kaliteli” kaynaklar eklemek istedim. Bu kaynakları kullanarak Backlink temin edinebilirsiniz. Bu siteler, zaten arama motorlarına ve kullanıcılara kendisini ispat etmiştir ve asla “çöp site” niteliğinde değildir.

Kaliteli Backlink Listesi 2020;

  • Medium
  • WattPad
  • Telegram (Grup oluşturun, bağlantı ekleyin)
  • Angel.co
  • Sourceforge.net
  • About.me
  • Gravatar
  • MOZ
  • Academia.edu (Özellikle PDF ekleyip bağlantı alınabilir)
  • SlideShare

Bu sitelere üye olup, profil kısmında yer alan “web site” kısmına yükseltmek istediğiniz sayfanızın URL adresini ekleyebilirsiniz. İçerik paylaşabileceğiniz durumlarda ise içeriğin içerisinde bağlantı temin edebilirsiniz.

Buna ek olarak ücretsiz web site oluşturucular ile site oluşturup Backlink’ler alabilirsiniz. Belli bir formata kadar sitenizi ücretsiz olarak oluşturup Backlink alabilirsiniz. Ücretsiz web site oluşturucular;

  • Wix
  • Weebly
  • Yola.com
  • Weblium.com
  • Website.com

Backlink Alırken Nelere Dikkat Edilmeli?

Emek verdiğiniz sitenizin yükselmesini istiyorsunuz. Size hak veriyorum. Ancak en önemli sıralama faktörü olan, “Backlink” için dikkatli çalışmalar yapmalısınız. Aksi halde Penguen Algoritması sonucu web siteniz ceza yiyebilir. Sizler için 9 maddelik harika bir kontrol listesi hazırladım. Backlink almadan önce bu konulara dikkat etmenizi şiddetle öneririm.

  • Öncelikle Backlink alacağınız siteye şöyle güzel bir bakın. Çöp ya da spam bir site mi? Etik dışı olmamasına da dikkat edin!
  • Whois sorgulama. Domain yaşını öğrenmek için önemli bir faktör. 3 ay önce oluşturulmuş bir web sitesinden Backlink almaktansa 10 senelik bir siteden Backlink almak daha iyi olmaz mıydı?
  • SSL Sertifikası var mı? Google için bir sıralama faktörü olduğunu bildiğimiz, “SSL” çok önemlidir. Bir sitenin, “güvenli” olup olmadığını düşünürken ilk bakılan yoldur.
  • DR ve UR değeri nedir? Her ne kadar manipüleye açık olsa da Ahrefs’in bu değerleri önemli.
  • DA ve PA değeri nedir? Hadi! Gelin birde MOZ’dan bakalım. İlgili site otoriter mi?
  • MOZ Spam Score. Bir sitenin spam olup olmaması konusunda MOZ bize güzel bilgiler veriyor. Ücretsiz planda günde 10 adet sorgulama yapabilirsiniz.
  • Trust Flow ve Citation Flow değerlerine bakın. Majestic’e göre Trust Flow (Güven akışı) ve Citation Flow (Atıf akışı) bize bir site hakkında ilginç sinyaller veriyor. Buna da göz atmanızı öneririm.
  • Sayfada “No index” etiketi var mı? Eğer Backlink alınacak sitede “No index” bulunuyorsa alınan Backlink pek de işimize yaramayabilir.
  • Alexa sıralaması nasıl? Bu değerler de oldukça güzel manipüle edilebiliyor. Ancak yinede bakılmasını öneriyorum.
  • C Class IP’den Backlink alınması daha önemlidir.

Tüm bu maddeler için herhangi bir limit vermemiş olabilirim. Ancak bu değerler zaten bize neyin ne olduğunu gösteriyor. Yine de yardım lazım olursa bunu aşağıdan sorabilirsiniz.

Sosyal Sinyallerin Önemi

Google, gün geçtikçe sosyal sinyallere daha fazla önem veriyor. Bu konuda özel bir çalışma yapmak zahmetli olsa da Google’daki varlığınız için önemli olduğunu düşünüyorum. Hitap ettiğiniz kitleye göre, sosyal medya hesaplarınızı açın, optimize edin ve düzenli olarak “kaliteli” içerikler ekleyin.

Açmış olduğunuz sosyal medya hesaplarınıza sitenizin linklerini ekleyebilirsiniz. Buradan edinilen kaliteli Backlink ‘ler size sıralama ve organik trafik olarak geri dönecektir. Sosyal sinyallerin önemi konusunda bu yazımızı da okuyabilirsiniz.

BONUS: Kaliteli Backlink!

Kaliteli Backlink, özellikle SEO Uzmanları için çok önemlidir. Şimdi size bir taktik daha verelim. Wikipedia’dan Backlink almanın ne kadar etkili ve yararlı olduğunu söylememe gerek var mı? O halde sizlere harika bir bilgi veriyorum. Google arama çubuğuna,

site:tr.wikipedia.org “seo” [kırık bağlantı]

yazıp, ölü bağlantılara link vererek çok tatlı bağlantılar edinebilirsiniz. Buradaki “Seo” kelimesi yerine Backlink almak istediğiniz bir kelime ya da kelime öbeğini yazın. Ardından arama çubuğunda aratın. Ardından çıkan sonuçlara girin. Wikipedia’da görmüş olduğunuz ölü bağlantılara link verin. Tabi bunun için öncelikle, Wikipedia sitesine üye olmanız gerekmektedir.

Sorularınızı lütfen, “yorum” olarak iletebilirsiniz.