Google SERP’lerde yani arama sonuçlarında kimi zaman karşılaştığımız bir durum olan, Rich Snippets’i tanıyacağız. Örnek vermek gerekirse, mantı yapımı için Google’dan bir araştırma yapacak olursak, Google bize büyük olasılıkla bu türden bir sonuç çıkaracaktır. Bu, kullanıcı deneyimini arttırmak için kullanılır. SEO açısından yararlıdır.

Rich Snippets Nedir?

Rich Snippets, arama sonuçlarındaki detaylardır, diyebiliriz. Bu detaylara bakarak kullanıcılar, aradığını daha kolay bulabilir. Nihayetinde temel amaç budur. Her web yöneticisi bunu kullanabilir.

Rich Snippets

Rich Snippets’in çeşitleri vardır. Bunlardan sık kullanılanları;

  • Derecelendirme
  • Video
  • Fiyatlandırma
  • Sıkça Sorulan Sorular (SSS)
  • Süre

Rich Snippets kullanmak, kullanıcılarınıza daha iyi bir deneyim yaşatmanıza yardımcı olabilir. Bu tamamen yaptığınız iş ve belirlediğiniz stratejiye göre değişir. Bu yüzden bunun kararını verecek olan sizler yani web yöneticileri’dir.

Snippet, kelime anlamı olarak, “pasaj, makasla kesilmiş parça” gibi anlamlara gelir. Bu zengin sonuçlar, normal sonuçlara göre daha fazla bilgi içerir. Örneğin, yukarıdaki mantı nasıl yapılır, sonuçlarına baktığımızda derecelendirme, ne kadar sürede hazırlanacağı gibi bilgiler bulunmaktadır. İşte bu yüzden bunlara Rich Snippets (Zengin Sonuçlar) diyoruz.

Nasıl Yapılır?

Zengin sonuçlarınızı oluşturmak için yapılandırılmış veri (Schema) eklemelisiniz. Elbette bu, Google’ın olumlu anlamda dikkatini çekecektir. Yapılandırılmış veriler esasen, arama motorlarının içeriğinizi veya web sitenizi daha iyi anlamasına yardımcı olacaktır. Örneğin, ben bir makale yazdığım zaman bunun makale olduğunu Şema (Schema) kullanarak belirtiyorum. İletişim sayfam için, iletişim sayfası şeması oluşturuyorum.

Rich Snippets, kullanmış olduğunuz İYS’ye (İçerik Yönetim Sistemi) göre farklılık gösterebilir. Fakat mantığı aynıdır. Bir e- ticaret siteniz ya da bir bloğunuz olabilir. Her sistemde bunları yapmanız için çeşitli yollar vardır. Şimdi bunları nasıl yapacağımıza değinelim.

Ben bir WordPress kullanıcısı olarak buradan örnek vermek istiyorum. WordPress için kullanmakta olduğumuz, Yoast SEO adlı eklenti bize bu imkanı tanımaktadır. Bunun için ilgili içeriğe girdikten sonra, alt kısımda bulunan, “Şema” adlı seçeneğe tıklıyoruz. İçeriğimizi nasıl yapılandırmak istiyorsak buna en uygun olanları seçerek optimizasyonumuzu sağlıyoruz.

Yoast SEO Rich Snippets

Burada iki seçenek bizi karşılıyor. İlki sayfa türü ve ikincisi ise makale türü’dür. Bu iki seçeneği bize en yakın şekilde kullanmalıyız. Örneğin, sıkça sorulan sorular sayfası oluşturmak istiyorsak, sayfa türü kısmından, SSS seçmeliyiz.

Yararlı Mıdır?

Bana sık gelen sorulardan birisi de, “Zengin sonuçlar, yararlı mı?”. Bunun cevabı aslında çok basit. Gerekiyorsa yapın. Yani bir yemek tarifi ekliyorsanız, gerekli verileri (pişirme süresi, derecelendirme, tarifi vs.) ekleyiniz. Bu yararınıza olacaktır. Bir blog yazısı ekliyorsanız, bu kez de bunu bir makale olarak optimize edebilirsiniz.

Rich Snippets kullanmak, doğru zamanda ve doğru şekilde yapıldığında, her zaman size değer katar. Bu havalı şeyler hakkında sorunuz varsa bunu sorabilirsiniz.