SEO yani Arama Motoru Optimizasyonu, arama motorlarında organik görünürlük elde etmek için yapılan çalışmalardır. Nasıl yapıldığına dair birçok içerik bulunmaktadır. Weberro olarak bizde SEO’nun nasıl yapıldığıyla alakalı kapsamlı bir rehber oluşturmak istedik.

İçeriği okuduktan sonra merak ettikleriniz olursa bize yorumlarda çekinmeden sorabilirsiniz.

Web sitenizin başarılı olmasının anahtarı, uygulayacağınız SEO stratejilerine bağlıdır. İyi bir SEO yalnızca sitenizin konumunu belirlemekle kalmayacak, aynı zamanda şirketiniz için alaka düzeyi, yetki ve ideal satış fırsatları yaratmanızada yardımcı olacaktır.

SEO (Arama Motoru Optimizasyonu), web sitenizin arama motorları aracılığıyla görünürlüğünü artırmaya yardımcı olan bir çalışmadır.

SEO stratejileri ile ilk organik sonuçlarda görünebilir, potansiyel müşterileriniz tarafından güvenli bir seçenek olarak görülebilir ve daha fazla insanın sitenizi kolayca bulmasına yardımcı olabilirsiniz.

Web sitenizi SEO ile konumlandırmak için mutlaka izlemeniz ve uymanız gereken adımlar vardır. Unutmayın stratejileriniz ne kadar iyi olursa, başarı şansınız o kadar artar.

SEO Çalışmaları 3 Temel Aşamadan Oluşur!

  1. Site İçi SEO Çalışmaları
  2. Site Dışı SEO Çalışmaları
  3. Teknik SEO Çalışmaları

SEO nasıl yapılır? Sorusuna cevap bulacağınız kısım burada başlıyor. Bu üç aşamayı sizler için en ince ayrıntısına kadar inceledik. Hadi başlayalım!

1. Site İçi SEO Nasıl Yapılır?

SEO nasıl yapılır? Sorusuna cevap arayanların dikkat etmesi gereken ilk nokta, site içi SEO’dur. Site içi SEO, arama motoru görünürlüğünü ve trafiğini iyileştirmek için web sayfalarını belirli anahtar kelimeler için optimize etme uygulamasıdır.

Site içi SEO faktörleri arasında meta etiketler, URL yapısı, başlıklar, içerik, resimler ve daha fazlası bulunur.

Temel olarak, site içi SEO bir zorunluluktur. Çünkü arama motorlarının web sitenizi ve içeriğini anlamasına ve ziyaretçilere sağladığınız değeri belirlemesine yardımcı olur.

Örneğin, web sayfanız tablolar ile ilgiliyse ve farklı sanat türlerinden bahsetmiyorsanız, Google bunun muhtemelen daha alakalı bir sonuç olduğunu bilir.

Özetle site içi SEO, web sitenizi hem kullanıcılar hem de arama motoru robotları için optimize etmenize olanak tanır.

Site İçi SEO Teknikleri

Belki de çoğu insan, site içi SEO’da yalnızca anahtar kelimelerin önemli olduğunu düşünüyor. Ancak bu nispeten yanlıştır.

Anahtar kelimelerin konumu, web sayfanızı konumlandırmak için hâlâ hayati öneme sahip olsa da bu, site içi SEO’nun yalnızca bir parçasıdır.

Ayrıca web sitenizde içerik yayınlamanın yeterli olmadığını unutmayın. Google sıralamasındaki konumunuzu yükseltmek ve yeni ziyaretçiler edinmek için optimizasyonu, “süreç” olarak görmelisiniz.

Site içi SEO’nun her kısmı tamamen size kalmıştır. Bu nedenle, doğru şekilde yapmanız önemlidir. Ardından web sitenizin sıçramalar ve sınırlarla (yalnızca Google’da değil) büyümeye başlaması için gerekli malzemeleri paylaşacağız.

Anahtar Kelimeler

Daha önce de belirttiğimiz gibi anahtar kelime kullanımı, site içi SEO yaparken göz önünde bulundurulması gereken ana faktörlerden biridir. Tek olmasa da, diğer öğeleri yönlendiren metrik olacağı için en önemli bileşendir.

Bu nedenle, web sitenizin her bölümü bir anahtar kelime sıklığı içermelidir. “Bize Ulaşın” sayfası gibi normalde optimize edilmemiş sayfalar bile çevrimiçi olarak tanınmanıza yardımcı olabilir. Bu nedenle site içi SEO tekniği, web sayfanızın metninin gövdesi boyunca mevcut olmalıdır. Böylece Google onu okuyabilir ve düzgün bir şekilde sınıflandırabilir.

Kullanıcıların arama amacını deşifre etmek ve web sitenizin her sayfası için anahtar kelimeleri derlemek için anahtar kelime araştırmasının nasıl yapıldığını bilmekten daha tatmin edici bir şey yoktur. Bu şekilde, ürün ve hizmetlerinizle ilgili terimlerle ilgili olarak kullanıcıların ne araştırdığını tam olarak anlayacaksınız.

Site içi SEO eylemlerinin bir parçası olarak, sayfaları spam ile doldurmamak ve Google’dan ceza alma riskiyle karşılaşmamak için anahtar kelimelerin yoğunluğunu da göz önünde bulundurmalısınız.

İdeal bir anahtar kelime yoğunluğu %1-2 civarındadır. Bu, Google’ın dikkatini web sayfanızın başında görünen terimlere odakladığı için, hedef anahtar kelimenin 100 kelimede bir ila iki kez görünmesi gerektiği anlamına gelir.

Şüphesiz bu, hâlâ fark yaratan eski bir site içi SEO tekniğidir.

Meta Başlık

Hedef anahtar kelimenizi bulduktan sonraki adım, onu arama motoru tarayıcılarının web sayfanızın veya içeriğinizin ne hakkında olduğunu anlamasını kolaylaştıracak Meta Başlığa eklemektir.

Sayfada iyi bir SEO performansı elde etmek istiyorsanız, Google’ın arama sonuçlarında kesmesini ve başlangıçta belirli anahtar kelimenizi göstermesini önlemek için web sayfanızın Meta Başlığının 60 karakterden fazla olmamasını öneririz.

Bir diğer önemli ipucu, kullanıcının dikkatini anında çekmek için bazı büyük harfli kelimeler kullanmaktır.

Meta Açıklama

Meta açıklama, tahmin ettiğinizden daha fazla potansiyele sahiptir. Adından da anlaşılacağı gibi, bunlar SERP’lerde (Arama Motoru Sonuç Sayfası) web sitenizin Meta Başlığının altında yer alan kısa açıklamalardır.

Bu, site içi SEO optimizasyonunda çok önemlidir. Çünkü kullanıcıyı, diğer sitelere göre içeriğinizi tıklamaya teşvik eder.

Bir Meta Açıklamanız yoksa Google, web sayfası içeriğinizin bir kısmını arama sonuçlarında görüntüler. Bu, çekici olmayabilecek diğer öğeleri içerebilir. Bu nedenle benzersiz bir açıklama yazmanızı ve sayfa SEO’nuzu en uygun hale getirmenizi öneririz.

Bu nedenle, aşağıdaki özellikleri dikkate almalısınız:

  • 150 karakterin altında tutun.
  • Anahtar kelimenizi en başa ekleyin ve Meta Açıklama boyunca diğer ikincil anahtar kelimeleri kullanın.
  • Kullanıcının gözünde dostça olmak için emojileri kullanın.

Başlıklar

Site içi SEO’da yapının önemli olduğunu unutmayın. Tutarlı bir bilgi hiyerarşisi görüntülemek için uygun başlıkları veya “başlık etiketlerini” kullandığınızdan emin olun: H1, H2, H3, H4, H5, H6.

Bu HTML etiketleri, içeriğinizi okuyucular için düzenlemeye yardımcı olur ve arama motorlarının, arama amacına göre bilgilerinizin hangi bölümünün en alakalı olduğunu ayırt etmesine yardımcı olur.

URL

URL’ler, site içi SEO’nun en iyi uygulamasıdır ve okunabilir, kullanımı ve paylaşılması kolay oldukları için web sitenizi daha popüler hale getirir.

Bu nedenle, aşağıdaki noktaları aklınızda bulundurun:

  • Tire kullanın (alt çizgi değil).
  • Fazla ve gereksiz kelimeleri ortadan kaldırın.
  • Yalnızca bir veya iki anahtar kelime kullanın ve bunların web sayfanızın içeriğiyle alakalı olduğundan emin olun.
  • Google artık pozitif bir sıralama faktörü olarak kullandığından, mümkünse HTTPS öğesini ekleyin.

Görsel Optimizasyonu

Web sitenizi konumlandırmak için SEO’nun sayfadaki son işlemine geldik. Site içi SEO yaparken her zaman görsel optimizasyonuna dikkat etmelisiniz. Bu, fotoğrafların boyutunu ve kalitesini ve ayrıca her görüntünün doğru açıklamasını içerir.

Buradaki fikir, resimlerinizin alt metninde anahtar kelimenin türevlerini kullanmaktır. Bu, aynı terimleri tekrar tekrar kullanmadığınız anlamına gelir. Çünkü bu, site içi SEO’nuzu olumsuz yönde etkileyebilir ve hatta Google’ın içeriğinize ceza vermesine neden olabilir. 

Site İçi SEO’da Yaygın Hatalar

Site içi SEO işlemlerini iyi yapmanız gerektiği gibi, içeriğinizin arama motorlarından kaybolmasına ve hatta kullanıcılara hiç görünmemesine neden olabilecek en yaygın site içi SEO hatalarından da kaçınmalısınız.

SEO denetiminizi etkilememek için Google’ın bir web sayfasını nasıl cezalandırdığını bilmek istiyorsanız, size ciddi bir yaptırımla sonuçlanabilecek bazı “hackler” veya kötü uygulamalar göstereceğiz.

Şüpheli Bağlantılar

Google tarafından cezalandırılan eylemlerden biri, “gizleme” olarak adlandırılan, kullanıcılara başlangıçta sunduğunuzdan farklı içerik göstermektir.

Bu uygulama, kullanıcıları alakasız veya zararlı web sayfalarını ziyaret etmeleri için kullanılır. “Gizlenirken” yakalanırsanız, çok güçlü bir ceza alabilirsiniz.

Yinelenen İçerik

Bildiğiniz gibi; bir makale, fotoğraf, video vb. başka sitelerin içeriklerini yaymak/ yayınlamak yasa dışıdır. Ancak, Site içi SEO’da yalnızca “kopyala ve yapıştır” değil, aynı web sitesinde yinelenen bölümler de cezalandırılır.

Kendi web sayfanızda dahi olsa bir kez paylaştığınız içeriği tekrar tekrar paylaşmamalısınız.

Aşırı Anahtar Kelime Kullanımı

Bir anahtar kelime web sayfanızda ne kadar çok görünürse, arama sonuçlarında iyi bir konum elde etme şansının o kadar yüksek olduğuna inanılır.

Anahtar kelimeleri normalden daha sık eklemenin, “anahtar kelime doldurma” olarak adlandırıldığını söyleyelim. Bu, Google’dan bir ceza oluşturabilir ve bu nedenle site içi SEO performansınızı olumsuz etkileyebilir.

Site İçi SEO Nasıl Ölçülür?

Kısacası site içi SEO, size yüksek kaliteli içeriği ve Google’da web konumlandırmasını garanti eder. Web sitenizde iyileştirme fırsatları bulmak için, web sitenizi sürekli izlemeniz gerekir.

Bu nedenle web sitenizin iyi bir sıralamasını korumak istiyorsanız aşağıdaki sayfa içi SEO araçları, sitenizi optimize etmenize yardımcı olacaktır.

Google Search Console

Bu Google uygulaması; sunucu hatalarını, web sitesi yükleme, bilgisayar korsanlığı ve kötü amaçlı yazılım gibi güvenlik sorunlarını kolayca izlemenize ve çözmenize olanak tanır.

Ayrıca, web sitenizin herhangi bir bakımının veya ince ayarların sorunsuz bir şekilde yapılmasını sağlamak için de kullanabilirsiniz.

SEMRush

SEMRush, rakiplerinizin veya diğer web sitelerinin sıraladığı anahtar kelimeleri belirlemenize ve izlemenize yardımcı olur. Bu, sayfadaki SEO performansı için de çok önemlidir!

Screaming Frog

Kırık bağlantılarınız veya 404 hatalarınız olup olmadığını bilmek ister misiniz? Bu araç sizin çözümünüz! Web sayfalarınızın başlıklarını analiz etmenize, yeniden yönlendirme sorunları olan dahili bağlantıları bulmanıza ve hatta yinelenen içeriği keşfetmenize olanak tanır.

Google Analytics

Anahtar kelimelerin ve site içi SEO’nun temel unsurlarının kullanımının ötesinde web sitenizin ve içeriğinizin bölümlerinin performansını ölçmek için ideal ve ücretsiz bir analiz aracıdır.

2. Site Dışı SEO Nasıl Yapılır?

SEO nasıl yapılır? Sorusuna cevap arayanların dikkat etmesi gereken ikinci nokta, site dışı SEO’dur.

Site dışı SEO, arama motoru sonuçlarındaki (SERP) konumunuzu iyileştirmek amacıyla web siteniz dışında gerçekleştirilen bir dizi eylemi ifade eder.

Site İçi SEO ile Site Dışı SEO Arasındaki Farklar

Site dışı SEO terimini daha iyi anlamak için, onunla site içi SEO arasındaki farkı bilmek önemlidir.

Site İçi SEO, Google’ın sayfanıza ilişkin algısını ve dolayısıyla SERP’lerdeki sıralamanızı etkileyen, sitenizde yaptığınız tüm işlemlerden oluşur. Bu eylemlerden bazıları şunlardır:

  • İçeriğin kalitesi
  • Anahtar kelime seçimi
  • Görüntülerin, videoların, infografiklerin varlığı

Buna karşılık site dışı SEO, sitenizin dışında gerçekleşen ve çok az etkiniz olan veya hiç etkiniz olmayan eylemlere dayanır. Bu durumda arama motorları, sayfanızın sıralamasını belirlemek için sitenizin dışından gelen sinyallere güvenir:

  • Sayfalarınıza yönlendiren bağlantılar
  • Sosyal medya etkileşimleri
  • Görüşler

Site Dışı SEO Neden Önemlidir?

Bir çevrimiçi sayfanın sıralamasını iyileştirmek için, sayfadaki ve sayfa dışındaki sıralama faktörlerini eşit olarak optimize etmek önemlidir.

Arama motorlarının kullanıcılarına mümkün olan en iyi sonuçları sunmak istediğini asla unutmayın. Dış sinyaller önemlidir. Çünkü arama motorlarına kullanıcıların bir siteyi nasıl algıladıklarını söylerler. Diğer bir deyişle: Sayfa dışı SEO, bir web sitesinin alaka düzeyini, güvenilirliğini ve otoritesini artırmaya yardımcı olur.

Şöyle açıklayalım, sizinkinin dışında bir site markanız hakkında iyi konuşuyorsa ve ürünlerinizi tavsiye ediyorsa, kaynak objektif ve güvenilir olarak kabul edilir. Çünkü yargı doğrudan çıkarı olan birinden gelmez.

Site Dışı Optimizasyon İçin 4 Etkili Teknik

İşte 2022 senesinde çevrimiçi itibarınızı geliştirmenize ve görünürlüğü ve organik trafiği artırmanıza yardımcı olacak 4 site dışı SEO stratejisi:

Bağlantı Kurma

Bağlantı kurma, bir sayfaya verilen bağlantı sayısını artırmayı amaçlayan bir SEO tekniğidir.

Bağlantı kurma, site dışı SEO stratejisinin temelini oluşturur. Sitenize ne kadar çok bağlantı işaret ederse, etki alanı otoriteniz o kadar iyi olur.

Niteliğin nicelikten daha önemli olduğunu her zaman aklınızda bulundurun. Yüksek otoriteye sahip bir siteden gelen bir bağlantı, daha düşük otoriteye sahip sitelerden gelen birden fazla bağlantıdan daha değerlidir.

Konuk Gönderi

Misafir ilanı ya da diğer bir deyişle konuk gönderi, sayfanıza bir veya daha fazla bağlantı eklemek için harici bir sayfa (örneğin bir blog sitesi) için bir makale yazmaktan oluşur. Bu durumda, bu bağlantılara geri bağlantı (Backlink) denir. Bu en çok kullanılan bağlantı kurma tekniğidir.

Sizinkiyle aynı hedef kitleye sahip ve benzer konularla ilgilenen bir sayfa seçmek önemlidir. Bu şekilde backlink, sıralamanız üzerinde daha büyük bir etkiye sahip olacaktır. Geri bağlantının değerli olması için bağlantının mutlaka takip edilmesi gerektiğini unutmayın. (Do follow)

Kırık Bağlantıları Yönlendirme

Kırık bağlantılar, artık mevcut olmayan bir sayfaya (404) yönlendiren bağlantılardır.

Başka bir sitede bozuk bağlantı içeren bir sayfa bulursanız (örneğin, sayfa artık mevcut olmadığı veya URL değiştiği için), sitenizin doğru bağlantısını ekleyebilmeleri için site sahibiyle iletişime geçin.

404 sayfa arama motorları tarafından hoş karşılanmadığından ve bir sayfanın sıralamasını düşürdüğünden, sayfanın sahibi büyük olasılıkla teklifinizi kabul edecektir.

Google Search Console veya Ahrefs gibi bozuk bağlantıları bulmak için birkaç ücretsiz araç vardır.

Profesyonel İpucu: Ahrefs, normalde ücretlidir. Ancak Ahrefs, web site sahiplerine sadece kendi siteleri için ücretsiz denetim sağlar. Bunun için Ahrefs’in web adresine giderek üye olmanız ve gerekli izinleri vermeniz gerekir.

Kaliteli İçerik Oluşturun

Sonuç olarak, diğer sitelerin sizin sitenize bağlantı vermesini sağlamanın en kolay yolu kaliteli içerik oluşturmaktır. Aslında içeriğiniz faydalıysa, diğer sayfaların sitenize otomatik olarak bir geri bağlantı ekleme olasılığını artırır.

3. Teknik SEO Nasıl Yapılır?

SEO nasıl yapılır? Sorusuna cevap arayanların dikkat etmesi gereken son nokta teknik SEO’dur. Teknik SEO, bir SEO stratejisindeki web site optimizasyonunun temel alanlarından biridir.

Bir web sitesinin indekslenmesini optimize etmenize ve kullanıcı deneyimini maksimuma çıkarmanıza izin veren bir dizi göreve dayanmaktadır.

Anahtar kelimeleri, bağlantıları vb. dahil etmenin ötesine geçen teknik sorunlardan bahsediyoruz. Kısacası, en alakalı arama motorlarının tarayıcıları için daha çevik, sezgisel, gezinilebilir ve tahmin edilebilir hale getirmek için sunucuda ve sayfanın yapısında iyileştirmeler yapmakla ilgilidir.

Şu anda en popüler arama motoru hâlâ Google’dır ve onu kullanıcılardan önce ikna etmek temel bir gerekliliktir. Bu, İnternet’teki işimizin çıkarları için en uygun konumlandırmayı sağlar. Bu, teknik SEO’nun ana faydalarından biridir.

Teknik SEO’nun Ana Faktörleri

Teknik SEO bir web sitesini optimize etme amacına sahiptir. Böylece içeriğe tarayıcılar tarafından kolayca erişilebilir ve aynı zamanda kullanıcı deneyimini kolaylaştırır. Ancak, bunu başarmak için hangi faktörleri dikkate almalıyız? Bu sorunun yanıtı hemen aşağıda:

  • XML Site Haritası: Google’ın dizine eklemesini ve yeni içeriği izlemesini kolaylaştırmak için içeriğin organizasyonunun yansıtıldığı web sayfasının bir haritasını oluşturmakla ilgilidir. Site haritası, Search Console aracılığıyla Google’a gönderilir.
  • Robots.txt dosyası: Tarama ve indeksleme ile ilgilenmediğimiz dizinler hakkında robotlara talimat vermemizi veya yeni sitenin taranmasını kolaylaştıracak XML site haritamızın yolunu belirtmemizi sağlayan basit ama önemli bir metin dosyasıdır.
  • 404 / 50x hataları: Web sitemizin sayfa bulunamadı hatası (404) veya sunucu yanıt hatası (50x) döndüren sayfalar içermesini önlemek önemlidir. Kötü bir kullanıcı deneyimine neden olmanın yanı sıra, arama motorunun sitemizin içeriğini güncelleme konusundaki güveni de etkilenebilir.
  • Görüntüleri optimize etme: Bazen görüntülerde çok fazla yer kaplayan meta veriler olabilir ve bu da onları sıkıştırmayı gerekli kılar. Ayrıca, görselin kısa bir açıklamasını içeren ve anahtar kelimeyi içeren alt etiketleri de eklenmelidir.
  • Yükleme hızı ve Önemli Web Verileri: Teknik SEO’yu optimize ederken dikkate alınması gereken ana faktörlerden biridir. Bir Google araştırması, mobil kullanıcıların %53’ünün, üç saniyeden kısa sürede yüklenmeyen bir siteden ayrıldığını göstermiştir. Yavaş yükleme, daha kötü bir kullanıcı deneyimi ve dolayısıyla arama motorları tarafından daha düşük bir derecelendirme anlamına gelir. Google, diğerlerinin yanı sıra Lighthouse aracından alınan ve tarayıcının sayfamızın her bir öğesini nasıl yüklediğini ve oluşturduğunu ölçmemize ve değerlendirmemize olanak tanıyan Temel Web Verileri olarak adlandırılan metrikleri iyileştirmenin önemini iletmiştir. Ücretsiz Google Page Speed Insights aracı, web sitemizin herhangi bir URL’sinde bu faktörlerin değerini ölçmemize olanak tanır ve GT Metrix gibi diğer hız ölçüm araçları da web sitemizin performansını iyileştirmeye yönelik önerileri değerlendirmek için Temel Web Verileri ölçümlerini benimsemiştir.
  • SSL sertifikası: Alanımızda (https://) bir güvenlik sertifikası kullanmak, yalnızca arama motorları tarafından değerleme açısından değil, aynı zamanda güvenlik sağladığı için önemlidir. siteyi ziyaret eden kullanıcının güvenini, hemen çıkma oranını ve etkileşimi artıracak, dolaylı olarak sitenin arama motorları tarafından değerlendirilmesini iyileştirecektir.
  • Kırık Linkler: Kırık veya çalışmayan linklerden kaçınılmalıdır. Bu gereksiz ölü bağlantılardan kaçınmak için, silerken veya taşırken sayfanın URL’sini yeniden yönlendirmeniz gerekir (301). İdeal olarak, önceki sayfanın yerini alan bir sayfaya yönlendirmek gerekir.

Teknik SEO’nun Faydaları

Teknik SEO temel olarak web sitenizi kullanıcılar ve arama motorları için daha hızlı ve anlaşılır hale getirmeye hizmet eder.

İyi bir kullanıcı deneyimi sunun. iyi bir deneyim, kullanıcının web’de daha uzun süre kalmasını ve neler sunabileceğini daha ayrıntılı olarak keşfetmesini sağlar. Böylece hemen çıkma oranı düşer. Ayrıca, müşteri sadakati oluşturmaya yardımcı olur ve onları ürünlerinizi veya hizmetlerinizi üçüncü taraflara önermeye teşvik eder.

Teknik SEO, gezinmesi kolay ve tüm tarama cihazlarına uyarlanmış, çevik, sezgisel, kullanılabilir bir alan oluşturmamıza olanak tanır.

İyi bir arama motoru konumlandırması elde edin. İyi bir teknik SEO, arama motorlarında daha fazla sayıda ziyaret anlamına gelen iyi sonuçları garanti eder. Google, İnternet kullanıcılarının ihtiyaçlarını karşılamak için çalışan web sitelerini rekabete göre avantajlı konuma getirerek ödüllendirir.

Buna ek olarak iyi konumlanma, İnternet’teki güvenilirliği ve itibarı da etkiler.

Bahsettiğimiz teknik SEO’nun tüm yönleri, web sitenizin konumlandırılmasını doğrudan etkileyecektir. Elde ettiğimiz şey, Google gibi arama motorları tarafından anlaşılacak optimize edilmiş bir platform oluşturmak.

Beyaz Şapka ve Siyah Şapka

Beyaz şapka SEO, esasen arama motorları tarafından uygulanan yasaları ve kısıtlamaları takip eden optimizasyon tekniklerini uygulamanın bir yoludur. Web sitemizi geliştirmek için bu teknikleri kullanmak hemen fayda sağlamayabilir. Ancak kademeli olarak ortaya çıkabilir.

Beyaz şapka SEO teknikleri temel olarak, iyi meta veriler dahil olmak üzere yüksek kaliteli anahtar kelimeler, üstün UI/UX tasarımı ile kolayca gezinilebilir bir web sitesi yapısı ve daha fazlasını içeren benzersiz ve çeşitli içerik oluşturmayı içerebilir.

Beyaz şapka SEO tekniklerini web sitenize uygulamak, SEO sıralamasını aşamalı olarak artırmaya ve web sitesinin güvenilirliğini korumaya yardımcı olan iyi bir uygulama olarak kabul edilebilir.

Bunları web sitenize uygulamak, SEO sıralamasında kademeli artışa ve web sitesinin güvenilirliğini korumaya yardımcı olduğu için faydalı bir uygulama olarak kabul edilebilir.

Oyunu kurallarına göre oynamaya hazır mısın? –Ayhan Karaman

Siyah şapka SEO, kullanıcıyı ve arama motorlarını aldatmak ile ilgilidir. Bu teknikleri kullanmak bazen SEO sıralamasında ani bir artış veya web sitesini ilk sorguda SERP’in üstünde görüntülemek gibi anında faydalar sağlayabilir.

Web sitesine otomatik olarak oluşturulan sayfaların eklenmesi, alakasız anahtar kelimeler, gizli metinler, içerik gizleme (kullanıcıya verilen içerik, arama motoru tarayıcısına verilen içerikten farklıdır), spamdexing gibi çalışmalar siyah şapka SEO teknikleri olarak kabul edilir.

Bunları kullanmak, izleyiciyle bağlantı kurmada anında sonuçlar sağlasa da önerilmez. Herhangi bir kullanıcı, SERP’in en üstünde görünen ve sorgusu ile ilgisi olmayan bir web sitesinden memnun değilse, bunu bildirme seçeneğine sahiptir.

Arama motoru ayrıca herhangi bir olağandışı davranışı tespit edebilir ve çeşitli kullanıcılardan gelen çeşitli raporların ek tehlikesi ile web sitesinin yasaklanma olasılığı olabilir.

Daha İyi Sıralamalar İçin SEO Kontrol Listesi

Bu SEO kontrol listesinde, Google’da daha iyi konumlar elde etmenize yardımcı olacak arama motoru optimizasyonu için en önemli ipuçlarını bulacaksınız.

Doğru Anahtar Kelime

Anahtar kelimeler, kullanıcıların arama motorlarında aradığı kelimelerdir. Deneyimlerimize göre bu adımın ilk ve en önemli adım olduğunu söyleyebiliriz. Genellikle doğru anahtar terimi bulmak kolay değildir. Bu nedenle, içeriğinizi bulmak için hangi kelimelerin kullanılması gerektiğini önceden dikkatlice araştırın.

Doğru anahtar kelimeleri bulmak için internette çok sayıda arama motoru optimizasyonu aracı da bulabilirsiniz. Bu arada, anahtar kelime sadece bir kelimeden değil, birkaç kelimeden de oluşabilir. Anahtar kelimeniz ne kadar çok terim içeriyorsa, Google’da o kadar hızlı üst sıralarda yer alabilirsiniz.

İçerik

İyi bir sıralama, bir web sitesinin içeriğiyle başlar. Bunlar aynı zamanda ziyaretçinin sayfada kalması ve ideal olarak eyleme geçmesi için çok iyi ve bilgilendirici olmalıdır.

Bu nedenle sayfanın içeriği kullanıcıya net bir katma değer sunmalıdır. Ayrıca, güvenilir kaynaklara bağlantı vermeli, görseller veya videolar yerleştirmeli, metni iyi yapılandırmalı ve imla hatalarından kaçınmalısınız.

İçerik, arama motorlarının kullanıcının amacını yerine getirmek için kullandığı şeydir.

Dave Davies

Esasen önerilen şey, makalenizin bir anahtar kelimeyle sınırlandırılmasıdır. Makale ne kadar odaklanmışsa, o konuyla o kadar alakalı olur ve daha üst sıralarda yer alır. Minimum uzunluk olarak, Google’ın bir şeyi ayrıştırması yaklaşık 150-200 kelimedir. Ancak, maksimum uzunluk için bir sınır yoktur. Ama gereksiz uzunluktaki makaleleri okumayı kimse sevmez.

Multimedya: Fotoğraflar ve Videolar

Resim veya video içermeyen makale oldukça sıkıcı gelebilir. Yalnızca multimedya gibi ek içerik, en uygun genel paketi oluşturur. İdeal olarak görsel, web sitesinin temasıyla eşleşmeli ve kullanıcıda olumlu duygular uyandırmalıdır. Yalnızca ziyaretçiler değil, Google da multimedya içeren web sitelerini takdir ediyor.

Resim dosya adı, görüntülenen resmi doğru bir şekilde tanımlamalı ve anahtar kelimeyi içermelidir:

  • Title ve alt özellikleri, Google’ın bir görselin içeriğini daha iyi anlamasına ve onu belirli bir konu altında sınıflandırmasına yardımcı olmak için kullanılmak üzere tasarlanmıştır.
  • Dosya formatı ve dosya boyutu göz ardı edilmemelidir.
  • Lütfen resimler üzerinde herhangi bir telif hakkını ihlal etmediğinizden emin olun.

Başlık, URL ve Meta Açıklama

Meta veriler, tıklama oranınızı artırmanıza ve ziyaretçi çekmenize yardımcı olur. Bu nedenle, anahtar kelime için optimize edilmiş bir URL, anahtar kelime için optimize edilmiş bir başlık ve aynı zamanda tıklanabilir bir açıklama kullanmak iyidir.

Makalenin konusunu ele alan benzersiz bir sayfa başlığı oluşturmayı düşünmek de yararlı olabilir.

Kullanıcıların ilgisini çekmek ve onları sayfaya tıklamaya motive etmek için, uzunluğu 156 karakteri geçmemesi gereken doğru, kısa ve ikna edici bir özet de oluşturmalısınız.

Sayfa Yapısı

Bir sayfanın içeriği aşağıdaki unsurlardan oluşmalıdır:

  • Ana başlık (H1)
  • Alt başlıklar (H2 ve H3)
  • Listeler ve tablo
  • Resimler

Ziyaretçileriniz için yazdığınızı ve metinlerinizi okumalarını mümkün olduğunca keyifli hale getirmeniz gerektiğini unutmayın. Görünür bağlantı noktaları olmayan uzun metinlerden kaçının.

Dahili Bağlantı

Dahili bağlantıların gücü hafife alınmamalıdır. Dahili bağlantı, ilgili konuları birbirine bağlamak ve tek tek sayfalara daha fazla alaka kazandırmak için önemlidir.

Dahili bağlantılarla ilgili en iyi şey, bunların oluşumunu özgürce belirleyebilmeniz ve kullanıcı dostu olmalarını geliştirmeye hizmet etmeleridir. Bu nedenle, daha fazla bilgiyi doğrudan metin içinde ilişkilendirmek ve böylece kullanıcıya sunmak mantıklıdır.

Teknik Özellikler

  • Yükleme süreleri: Kısa bir yükleme süresi, arama motoru optimizasyonu için önemli bir sıralama faktörüdür ve kesinlikle SEO kontrol listenizde olmalıdır!
  • Mobil cihazlara uygun: Web sitenizin mobil uyumlu olup olmadığını ve AMP gibi tekniklerin kullanılıp kullanılamayacağını kontrol edin.
  • Web sitesi güvenliğini sağlayın:  Düzenli yazılım güncellemeleri, güvenilir yazılım kaynakları ve çeşitli güvenlik ayarları ile web sitenizi güven altına alın!

Kullanılabilirlik

Web sitenizin, kullanıcı dostu olmasına ve kullanıcı deneyimine dikkat edin. Kullanıcıların belirli bir hedefe ulaşmasını mümkün olduğunca kolaylaştırmayı ifade eden dönüşüm optimizasyonuna bakmak da önemlidir.

Örneğin, Google Analytics’teki kullanıcı deneyimine bakabilir ve şu soruları yanıtlayabilirsiniz:

  • Kullanıcılar hangi bağlantıları daha sık tıklıyor?
  • Kullanıcılar sitemde ne yapıyor?
  • Çoğu kullanıcı web sitemi hangi sayfalarda terk ediyor?

Bu, ziyaretçilerinizin davranışlarını anlamak için önemlidir. Hemen çıkma oranını veya kalış süresini de bu şekilde inceleyebilirsiniz.

Bu içeriğimizde SEO nasıl yapılır? Sorusunu yanıtladık. Aklınıza takılan soruları yorumlarda sormaktan çekinmeyin 🙂