Emek verip bir site oluşturdunuz. Her çalışmaları kusursuz yaptığınızı düşünüyorsunuz. Fakat sıralamalarda siteniz bulunmuyor. Bu durumun canınızı sıktığını biliyorum. İşte bu yazıda, sitem Google’da neden yok? Sorusuna cevap bulacağız.
Yazımızda Neler Var ?
Siteniz Yeni Mi?
Bir web sitesinin arama motorlarında görünmemesinin en yaygın nedeni yeni olmasıdır. Sitem Google’da neden yok ? Diyenlerin çoğu, sitelerinin yeni olmasına takılır. Eğer web siteniz çok yeni ise arama motorları bunu henüz keşfedememiş olabilir. Bunun için Google’ a zaman verin. Fakat Google Search Console hesabınız üzerinden bir site haritası (sitemap) göndermelisiniz. Bu, arama motorlarının web sitenizi daha kolay taramasına yardımcı olacaktır.
Bir site haritası oluşturduğunuzda bu muhtemelen, siteadi.com/sitemap.xml şeklinde olacaktır. Bunu manuel olarak yapabileceğiniz gibi Yoast SEO gibi WordPress eklentileri de bizim için yapabilir. Öncelikle kontrol edin. Bir site haritanız var ise tekrar yapmaya gerek yok. Ardından bu site haritasını Google Search Console hesabınızdan gönderin.

Bu işlemin ardından sayfalarınız, Google tarafından daha rahat okunmaya başlayacaktır. Eğer sorununuz web sitenizin yeni olması ise bu sorun zamanla çözülecektir.
Google Search Console üzerinden gönderdiğiniz site haritanızın ardından bunu kontrol edin. Google arama çubuğuna, site:siteadi.com şeklinde bir arama yaptığınızda karşınıza index alan sayfalarınız çıkacaktır. Fakat index almak farklı bir konudur, sıralama almak farklı bir konudur. Lütfen bunları birbirine karıştırmayın. Bu işlem biraz zaman alabilir. Sabırlı olun, çalışmalarınıza devam edin.
Taramaları Açın
Web sitenizin arama sonuçlarında görünmemesinin bir diğer nedeni de taranmasını engellemeniz olabilir. Web sitelerde robots.txt şeklinde bir tür dosya vardır. Bu dosya, arama motorlarına hangi sayfaları tarayıp taramayacaklarını bildirir.
Bu dosyayı manuel olarak değiştirebiliriz. Eğer tam olarak bu dosyanın ne işe yaradığını bilmeden kullanmışsanız veya farklı kişilerce kurcalanmış ise dikkatli olun, taramalar engellenmiş olabilir ve bunu açmanız gerekir.

Google Search Console aracına site haritanızı göndermişseniz, Search Console sizi uyaracaktır. Eğer böyle bir sorun varsa, “Gönderilen URL robots.txt tarafından engellendi” şeklinde bir uyarı çıkabilir. Bu yüzden Search Console hesabınızı sürekli olarak takip etmelisiniz. Ayrıca robots.txt dosyanızın en altına, benim yaptığım gibi site haritanızın yolunu eklemenizi öneririm.
Google Cezanız Olabilir
Bir Google cezasına sahip olmakta sitenizin gösterimini engelleyen farklı bir durumdur. Bunlar temelde, manuel ve algoritmik olarak ikiye ayrılır. Manuel cezalara daha az rastlanır. Bu, Google’ın harekete geçtiği ve bunu Search Console üzerinden belirttiği bir durumdur. Ancak genelde web yöneticileri, algoritmik cezalara takılır.
Algoritmik ceza, Google’ın kalite ile ilgili tedbirlerinden dolayı web sitenizi, web sayfanızı ya da yükselmek istediğiniz anahtar kelimelerde sizi arka plana atması ya da yok etmesidir. Sitem Google’da Neden Yok? Diye soranlar yanlış çalışmalar ile algoritmik cezalar alabiliyor. Google, bunu söylemiyor ve anlaşılması da o denli zor oluyor. Bunun için temelde Google’ın yayımlamış olduğu algoritma güncellemelerini iyi kavramak gerekiyor.
Kaliteli Bağlantılarınız Var Mı?
Google’ın kendisini ispatlamasından şu ana kadar Geri Bağlantılar (Backlink) her zaman önemli olmuştur. Bu bir tür refere etme mantığıdır. Muhtemelen Backlink hayatımızda daha uzun zaman etki etmeye devam edecek. Ben bir SEO Uzmanı olarak bir siteyi inceleyeceğimde ilk olarak Backlink sorgulaması yapmaktayım. Doğal görünüme ait, kaliteli sitelerden geri bağlantılar size sıralama konusunda çok fayda sağlayacaktır.
Ahrefs üzerinden belirli bir miktara kadar Backlink’lerinizi kontrol edebilirsiniz.
Birde site içi linkleme vardır. Bir web yöneticisi, en önemli sayfasına daha çok bağlantı vermelidir. Bu Google’a o sayfanın daha önemli olduğunu vurgulamanızı sağlayacaktır.
Web’de Yer Almayı Hak Ediyor Mu?
Web siteniz sizce Web’de yer almayı hak ediyor mu? Şöyle, web siteniz Google kalite yönergelerine hitap etmiyorsa bence pek fazla sıralama hayali kurmayın. Google’ın kalite ilkeleri;
- Sayfalarınızı kullanıcılar için optimize edin
- Kullanıcılarınızı aldatan paylaşımlar yapmayın
- Bu, kullanıcının hangi sorununa çözüm buluyor?
- Benzersiz içerikler üretin
- Gizli metin ya da bağlantılardan kaçının
Umarım faydalı bir makale olmuştur. Bu maddelerden sonra yine çözüm bulamamışsanız bunu yorumlarda belirtin.